plugins.themes.bootstrap3.article.main662a92d809c84

Alfredas Kiškis

Santrauka

Kaip rodo oficialūs registruotojo nusikalstamumo statistikos duomenys, 2007 metais nuo nusikalstamų veikų Lietuvoje nukentėjo tik 1,3 proc. gyventojų . Žiūrint į šį skaičių galima manyti, kad nusikalstamumas Lietuvoje nėra didelė problema. Nuo nusikalstamumo nukenčia labai maža dalis gyventojų. Kažkam tiesiog nepasiseka…
Tačiau akivaizdu, kad nuo nusikalstamų veikų nukenčia gerokai daugiau gyventojų, didelė dalis veikų lieka neužregistruotos, o išvados apie nusikalstamumą Lietuvoje dažniausiai daromos remiantis registruotojo nusikalstamumo statistika. Kyla klausimai, kiek iš tikrųjų Lietuvos gyventojų nukenčia nuo nusikalstamų veikų, kokia dalis padarytų veikų užregistruojama, kaip aktyviai nukentėjusieji praneša teisėsaugos institucijoms apie nusikalstamas veikas, už kokią dalį padarytų nusikalstamų veikų nusikaltėliai neišvengia bausmės, kaip vertina nusikalstamumą gyventojai ir kaip kinta jų saugumo jausmas?
Šie klausimai ir nagrinėjami straipsnyje. Rezultatai – netikėti teisininkams ir kitiems specialistams, dirbantiems su nusikalstamumu susijusiose srityse, jau nekalbant apie plačiąją visuomenę.

plugins.themes.bootstrap3.article.details662a92d80d592

Skyrius
Mokslo straipsnis