plugins.themes.bootstrap3.article.main6620e711d8344

Vidmantas Žiemelis

Santrauka

1940–1941 metai – Lietuvos prokuratūrai skausmingas ir sudėtingas laikotarpis, todėl apie jį kalbėti be skausmo širdyje ypač sunku. Mūsų seneliai kaip bitelės korį lipdė prokuratūros sistemą, ugdė aukštos kvalifikacijos prokurorus ir jų padėjėjus, kūrė teisinę sistemą, rengė ir įgyvendino įstatymus bei kitus teisės aktus, reikalingus prokuratūros sistemos tinkamam funkcionavimui.
Ir štai per pusmetį sugriaunama viskas, kas ilgus metus kurta, puoselėta ir tobulinta. Valstybei sąžiningai dirbę prokurorai ir jų padėjėjai vėliau paskelbiami ir „nepatikimais elementais“, o galiausiai persekiojami ir tremiami į Sibirą. Į jų vietą pasodinami mažaraščiai, sovietinei santvarkai lojalūs asmenys, neturintys jokio supratimo apie teisę, o juo labiau – apie prokuratūros darbą.
Sugriovus Lietuvos Respublikos prokuratūrą skubiai kuriama sovietinės prokuratūros tipo institucija, kuri, Lietuvą inkorporavus į Sovietų Sąjungą, neteko savarankiškumo ir tapo Sovietų Sąjungos prokuratūros sistemos dalimi, besąlygiškai vykdančia Sovietų Sąjungos įstatymus, Sovietų Sąjungos generalinio prokuroro RTFSR baudžiamaisiais kodeksais paremtus nurodymus.
Tačiau šio laikotarpio neįmanoma nenagrinėti. Jis buvo, jį reikia analizuoti. Tai ir pabandžiau padaryti pirmąjį sovietinės okupacijos laikotarpį suskirstydamas į tris etapus.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6620e711daeca

Skyrius
Mokslo straipsnis