plugins.themes.bootstrap3.article.main6623dac152cab

Renata Ryngevič

Santrauka

Straipsnyje analizuojamos kriminalistinio lingvistinio tyrimo galimybės. Nustatyti teksto autoriaus lytį yra vienas iš sudėtingiausių ir dar nepakankamai reglamentuotų kriminalistinės lingvistinės ekspertizės klausimų.
Analizuojant literatūrą pastebėta, kad daugelio šalių lingvistikos moksluose šiai problemai skiriama nemažai dėmesio. Pastaruoju metu sociolingvistikoje skirtingų lyčių kalbos ypatumų tyrimuose vis plačiau vartojama sąvoka „genderis“, reiškianti ne biologinę, o sociokultūrinę lytį. Manoma, kad, be biologinių lyties skirtumų, tarp žmonių egzistuoja daug daugiau socialinių vaidmenų, veiklos formų, elgesio bei emocinių skirtumų. Vadinamajam genderiniam tapatumui išreikšti egzistuoja tam tikros kalbinės priemonės.
Šios problemos tyrinėtojų požiūriu įmanoma diagnozuoti skirtingų lyčių rašto kalbą. Skirtumai tarp vyriškos ir moteriškos kalbų pasireiškia tam tikrais kalbinių priemonių vartojimo savitumais, analizuojant ir kokybinius, ir kiekybinius šiuos skirtumus.
Daugelyje šalių teksto autoriaus lyčiai nustatyti plačiai taikomi kiekybiniai statistiniai metodai, taip pat ir stilometrijos. Tačiau stilometrijos metodai paprastai skirti tik didesnės apimties tekstams analizuoti.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6623dac155534

Skyrius
Mokslo straipsnis