plugins.themes.bootstrap3.article.main661ebd1985152

Armen Arutiunian

Santrauka

Valdymo sistema remiasi valdžių padalijimo principu, taip pat „stabdžių ir atsvarų“ principu, kuriuo klasifikuojamos valdžios galios tarp nepriklausomų sprendimus priimančių struktūrų. Tokia valdymo sistema siekiama balanso tarp vieno subjekto įgaliojimų kontroliuoti kitą, kurio interesai yra priešingi kontroliuojančiam, ir atvirkščiai. Postsovietinėse valstybėse vartojamas „stabdžių ir atsvarų“ principas neužtikrina minėto balanso, dar blogiau, kad šiuo metu diegiama monocentrinė, bet ne policentrinė valdžios sistema.
Kai kuriose postsovietinėse valstybėse valdymo sistema tarnauja tvarkos ir kontrolės palaikymui, tačiau demokratinėse valstybėse siekiama ir kitų tikslų – garantuoti skirtingų ir įvairiais metodais sprendžiančių problemas struktūrų veiklą. Tie metodai leidžia asmenims konfliktus spręsti taikiu ir konstruktyviu keliu ir taip pasiekti geriausių rezultatų.
Asmenų poreikiai yra skirtingi, bet gali papildyti vienas kitą, ir tada susiformuoja vienas nuo kito priklausomi bendruomenės interesai. Pabrėžtina, kad policentrinės valdžios jėgų sistemos formavimasis priklauso nuo visuomenės išsivystymo ir brandumo lygio bei politinio pliuralizmo.

plugins.themes.bootstrap3.article.details661ebd1988dc4

Skyrius
Mokslo straipsnis