plugins.themes.bootstrap3.article.main6623796a58f93

Jolanta Kanapeckaitė

Santrauka

Straipsnyje nagrinėjama, ar leistina atlikti proceso veiksmus su įtariamuoju (kaltinamuoju), turinčiu psichikos trūkumų (sutrikimų), taip pat asmeniu, kuriam taikomos priverčiamosios medicinos priemonės, ir tokių asmenų parodymų ir kitų proceso veiksmų, kuriuose dalyvavo šie asmenys, rezultatų leistinumas.
Proceso veiksmai su psichikos trūkumų (sutrikimų) turinčiais asmenimis teisinėje literatūroje griežtai nedraudžiami. Straipsnio autorė pritaria pagrįstai nuomonei, kad proceso veiksmus galima atlikti, jei jie įmanomi atsižvelgus į asmens psichikos būklę. Prieinama prie išvados, kad galima atlikti bet kokius proceso veiksmus, jei tą leidžia asmens psichikos būklė proceso veiksmo metu, – ne tik tuos, kuriuose sutrikusios psichikos asmuo yra pasyvus, bet ir tuos, kuriuose aktyvus. Taip pat teigiama, kad asmens, nesugebančio suvokti savo veiksmų ir jų valdyti apklausos metu, parodymai yra neleistini.
Pateiktos išvados grindžiamos mokslinėje literatūroje pateiktos medžiagos, archyvinių baudžiamųjų bylų analizės bei ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokurorų ir teisėjų anketinės apklausos rezultatais.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6623796a5bfbf

Skyrius
Mokslo straipsnis