plugins.themes.bootstrap3.article.main66222e206afc7

Andrejus Novikovas

Santrauka

Publikacijoje autorius bando atskleisti vietos savivaldos esmę, jos paskirtį visuomenėje. Straipsnyje analizuojamas termino savivalda reikšmė – šis terminas vartojamas įvairiuose moksluose (pavyzdžiui, kibernetikoje, sociologijoje, valdyme, teisėje ir kt.). Taip pat atskleidžiama termino vietos savivalda prigimtis bei pateikiami pirminiai jo apibūdinimai, apibrėžimai.
Straipsnyje analizuojami savivaldos ir valdymo santykiai. Pateikiami valdymo apibūdinimai plačiąja ir siaurąja prasme. Įvardijami sąvokas savivalda ir valdymas skiriantys ir vienijantys bruožai.
Didelis dėmesys skiriamas vietos savivaldos ir valstybės institutų tarpusavio santykiui, gilinamasi į šių institutų tarpusavio priešiškumo priežastis, kurios nagrinėjamos vietos savivaldos teorijose (laisvos bendruomenės, visuomeninės vietos savivaldos, valstybinės savivaldos, dualizmo teorijose).
Straipsnyje pateikiami teritorinės savivaldos valdžios ir valstybinės valdžios tarpusavio skirtumai, įvardijami keli teritorinės savivaldos valdžios ir valstybinės valdžios skirtumai.
Be to, straipsnyje nemažai dėmesio skiriama demokratijos idėjoms, kurias autorius tiesiogiai sieja su pažangios vietos savivaldos formos išsivystymu.

plugins.themes.bootstrap3.article.details66222e206eb0d

Skyrius
Mokslo straipsnis