plugins.themes.bootstrap3.article.main6605f845c9362

Vigintas Višinskis

Santrauka

Nuo naujojo Civilinio proceso kodekso (toliau – CPK) priėmimo praėjo daugiau kaip dveji metai, ir teisminėje praktikoje jau pradeda aiškėti turto realizavimo vykdymo procese problemos.
Problemų kyla įgyvendinant CPK 708 str. numatytą asmens, ketinančio pirkti išvaržomą turtą, teisę iki varžytynių pradžios antstolio nustatyta tvarka apžiūrėti parduodamą iš varžytynių turtą. CPK nenustato, kaip galėtų būti prieš skolininko valią apžiūrėtas išvaržomas skolininko būstas. Atsižvelgiant į žmogaus teisių apsaugos svarbą, CPK turėtų būti išsamiau reglamentuota teisė apžiūrėti parduodamą iš varžytynių gyvenamąją patalpą nustatant ribojimus, išsaugančius toje patalpoje gyvenančių asmenų privatumo ir būsto neliečiamumo principus.
Straipsnyje nagrinėjamos galimybės tobulinti varžytynių proceso teisinį reglamentavimą, kad išvaržomas turtas būtų parduotas kuo aukštesne kaina. Siūloma pakeisti CPK 704 str., suteikiančio teisę skolininkui pačiam surasti išvaržomo turto pirkėją, reglamentavimą, kad būtų išvengta galimybių piktnaudžiauti procesinėmis teisėmis ir vilkinti išieškojimą.
Praktikoje vis dažniau pasitaiko atvejų, kada varžytynių dalyviai, pasinaudodami teisinio reglamentavimo ydingumu, bando nupirkti turtą labai maža kaina arba iš viso sužlugdyti varžytynių procesą.
Straipsnyje atkreipiamas dėmesys į šias problemas ir siūlomi jų sprendimo būdai. Pateikiami siūlymai pakeisti CPK 710, 713 str. nustatant, kad varžytynėse dalyvausiantis asmuo savo pradinį pasiūlymą dėl turto kainos visais atvejais pateiktų antstoliui tokia tvarka, kokia yra nustatyta dalyvaujant varžytynėse raštu (CPK 712 str.). Taip pat nagrinėjamas Sprendimų vykdymo instrukcijos 46 p. ir CPK 713 str. 5 d. santykis.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6605f845cb3d7

Skyrius
Mokslo straipsnis