plugins.themes.bootstrap3.article.main66229ff395630

Solveiga Cirtautienė

Santrauka

Neturtinės žalos atlyginimas kaip civilinių teisių gynimo būdas taikytas jau prieš įsigaliojant CK, tačiau iki šiol teismų praktika rodo, kad dažnai šio instituto taikymo ribos pernelyg išplečiamos arba suvokiamos per siaurai, o pati neturtinė žala priteisiama, neįvertinus visų jos taikymo pagrindų ir nustatytų žalos dydžio kriterijų, iš esmės vadovaujantis tik subjektyviu teisėjo vertinimu.
Tiek teisės doktrinoje, tiek teismų praktikoje trūksta sisteminio, nuodugnesnio ir konceptualaus požiūrio į neturtinės žalos atlyginimą.
Savo straipsnyje apžvelgsiu šiuolaikiniame teisės moksle pripažįstamą neturtinių vertybių klasifikaciją, neturtinių vertybių civilinių teisių gynimo būdų specifiką ir veiksnius, lemiančius vienokio ar kitokio teisių gynimo būdo pasirinkimą konkrečioje situacijoje. Be abejo, daugiausia dėmesio skirsiu neturtinės žalos atlyginimui, kaip pagrindiniam šių vertybių gynimo būdui, atskleisdama neturtinės žalos atlyginimo taikymo pagrindus, kriterijus, jų tarpusavio santykį per neturtinės žalos instituto prigimtį bei tikslus, savo išvadas straipsnyje pagrįsdama teisminės praktikos pavyzdžiais.

plugins.themes.bootstrap3.article.details66229ff39710e

Skyrius
Mokslo straipsnis