plugins.themes.bootstrap3.article.main6622ec40ea4e9

Audrius Skaistys

Santrauka

Atsižvelgiant į nagrinėjamos temos platumą, šiame straipsnyje nagrinėjamos tik kelios su priesaikos institutu susijusios sritys, kurios leis apibūdinti patį institutą ir pasiekti šio ty-rimo tikslą. Straipsnyje nagrinėjama priesaikos instituto apibrėžtis, šio instituto vaidmuo šiuolaikinėje Lietuvos ir Vakarų valstybių teisėje, užsienio valstybei duotos priesaikos arba pa-sižadėjimo atsisakymo įgyvendinimo problemos, priesaikos instituto pažeidžiamumas ir jo tei-siniai padariniai.
Straipsnyje apžvelgiama aukščiausių valstybės pareigūnų priesaikos valstybei reikšmė ir priesaikos instituto prigimties bei paskirties suvokimas. Straipsnyje atsakant į klausimą, koks vyraujantis priesaikos instituto teisinio reguliavimo metodas – imperatyvusis ar dispozi-tyvusis, aptarta ir teisinės atsakomybės už šio instituto pažeidimą sritis.
Nagrinėjama problematika bandoma perteikti per realius, gyvenimiškus įvykius Lietuvoje. Priesaikos teisinis institutas ypatingą prasmę ir reikšmę įgavo Lietuvos Respublikos Prezi-dento Rolando Pakso apkaltos fone, kai suskubta iš esmės įvertinti jo reikšmę ir paskirtį bei sutvirtinti jo veiksmingumą. Atsižvelgiant į tai, darbe nagrinėjamos 2004 m. sausio 19 d. Lie-tuvos Respublikos Seimo valdybos sprendimu Nr. 1926 [14] sudarytos darbo grupės Priesai-kos įstatymo koncepcijai ir įstatymo projektams parengti atlikto tyrimo ir išvadų nuostatos.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6622ec40ee936

Skyrius
Mokslo straipsnis