plugins.themes.bootstrap3.article.main662a13d62e8c4

Egidijus Baranauskas

Santrauka

Įkeitimas yra ypatingas prievolių įvykdymo užtikrinimo būdas ne tik savo turiniu, bet ir prigimtimi. Netesybos, laidavimas, garantija ir rankpinigiai yra prievolinės teisės institutai ir dėl to nekyla ginčų, o abiem įkeitimo formoms (hipotekai ir įkeitimui), nors jos Civilinio kodekso 6.70 straipsnyje ir priskiriamoms prie prievolių įvykdymo užtikrinimo būdų, yra nustatytas teisinis daiktinių teisių režimas1. Būtent įkeitimo teisinė prigimtis yra daugelio mokslininkų tyrimo objektas ir būtent čia autoriai pateikia daugybę argumentų savo ginamai pozicijai įtvirtinti.
Remiantis teisinėje literatūroje išdėstytomis mokslininkų nuomonėmis šiuo klausimu straipsnyje atskleidžiama įkeitimo teisinės prigimties problema. Galiojančių civilinių įstatymų pagrindu
atliekama įkeitimo ir nuosavybės teisės turinio santykio analizė, aptariama ir turtinių teisių kaip įkeitimo objekto reikšmė aiškinant teisinę prigimtį išskiriami prievolinę prigimtį rodantys požymiai. Darbe siekiama atskleisti įkeitimo prigimtį ir apibrėžti jo vietą subjektinių teisių sistemoje.

plugins.themes.bootstrap3.article.details662a13d630c68

Skyrius
Mokslo straipsnis