plugins.themes.bootstrap3.article.main662adae80205e

Vigintas Višinskis

Santrauka

Šiuo metu esančios teismo sprendimų vykdymo sistemos problemos nėra vien tik teisinės ir negali būti išspręstos tik teisinėmis priemonėmis. Jos glaudžiai susijusios su esama politine, socialine ir pirmiausia ekonomine valstybės padėtimi. Net tobulai teisiškai reglamentuotas vykdymo procesas nepadės išieškoti priteistos sumos, jeigu skolininkas neturės turto. Tačiau neabejotina, kad tinkamas vykdymo proceso reguliavimas turi didžiulę įtaką visos teismo sprendimų vykdymo sistemos veiksmingumui.
Išlikęs nepertvarkytas priverstinio sprendimų vykdymo institutas jau netenkina padidėjusių visuomenės poreikių. Pastaruoju metu pastebimas žymiai padidėjęs dėmesys sprendimų vykdymo teisinės bazės tobulinimui.
Išieškojimas iš fizinių asmenų sudaro didžiausią vykdomųjų bylų dalį. Šios kategorijos bylų vykdymo problemas, susijusias su raginimu įvykdyti sprendimą geruoju įteikimu, turto areštu, jo įvertinimu, išieškojimu iš darbo užmokesčio ir kai kurias kitas, būtina kuo greičiau spręsti.
Šiame straipsnyje nagrinėjamos, be abejo, ne visos su išieškojimu iš fizinių asmenų susijusios problemos. Kai kurios paliestos problemos kyla vykdant išieškojimą tiek iš fizinių, tiek ir iš juridinių asmenų. Tačiau tikimės, kad išdėstytos mintys bus naudingos tobulinant vykdymo procesą.

plugins.themes.bootstrap3.article.details662adae805cf3

Skyrius
Mokslo straipsnis