plugins.themes.bootstrap3.article.main662b23e4ccfe3

Joachim Jäger

Santrauka

Nuo nusikalstamumo kenčia ir jaučiasi nesaugi viso pasaulio visuomenė. Tačiau kai kurios valstybės sukūrė veiksmingą kovos su nusikalstamumu strategiją. Dėl to nusikaltimų skaičius sumažėjo Japonijoje, Šveicarijoje, Danijoje ir Olandijoje.
Pastaraisiais dešimtmečiais labai didelis nusikalstamumas buvo JAV. Tačiau nuo 1990 m. įvairių rūšių nusikaltimų padaroma vis mažiau. Tai aiškinama įvairiai. Šiandien sumažėjo paauglių ir jaunų žmonių (14-24 m.) skaičius dėl mažo gimstamumo praeityje. Gera ekonominė padėtis mažina nedarbą. Be to, buvo kreiptasi pagalbos ir į visuomenę. Šitaip sustiprinta teisėsauga (tūkstančiai papildomų policijos pareigūnų, 200 naujų kalėjimų – daugiausia įkalintųjų pasaulyje – 1 700 000). Nusikalstamumo prevencija plačiu mastu buvo sustiprinta ir visose federalinėse valstijose bei JAV miestuose. Tai gali būti geros veiklos pasaulinio modelio pavyzdys (pvz., ikimokyklinės programos, bendruomenės teisėtvarka).
Kalbant apie nusikalstamumo prevenciją Vokietijoje, galima nurodyti jos raidos spragą tarp 1965 m. ir šio dešimtmečio. Jau 1965 m. buvo išsakyta labai šiuolaikiškų minčių, bet jos nebus įgyvendinamos iki 1990 m., kai Šlezvigo-Holšteino (Vokietijos pasienis) federalinė žemė įkūrė pirmąją Nusikaltimų prevencijos tarybą. Šią instituciją remia VRM, jos administracijai vadovauja 4 ministrai. Svarbiausias tarybos tikslas, be patariamosios veiklos, – inicijuoti ir plėtoti nusikaltimų prevenciją vietiniu lygmeniu. Iki šiol įkurta 50 nusikaltimų prevencijos tarybų miestuose ir mažesnėse bendruomenėse. Šios tarybos rengia daug vietinių projektų, skirtų daugeliui tikslinių grupių ir skatina panašią veiklą įvairiose srityse.
Regis Šlezvigas-Holšteinas eina geru keliu: kitos federalinės žemės pasekė jos pavyzdžiu. Šiuo metu Vokietijoje veikia šimtai vietinių nusikaltimų prevencijos tarybų. Jos teikia siūlymus, planuoja, įgyvendina ir vertina projektus ir taip mažina vietinį nusikalstamumą bei užtikrina saugumą.

plugins.themes.bootstrap3.article.details662b23e4cf7dc

Skyrius
Mokslo straipsnis