plugins.themes.bootstrap3.article.main6605b542bf273

Larisa Belyajeva

Santrauka

Po 1864 m. teisinės reformos, įsivyravus naujam humanistiniam požiūriui į nusikaltimus, Vil-niaus gubernijoje, kaip ir visoje Rusijos imperijoje, iškilo kovos su nusikalstamumu, visų pirma nepilnamečių, problemų.
Pirmiausia buvo pradėtos steigti nepilnamečių įkalinimo kolonijos. Rusijoje jos pradėjo veikti XIX a. 9-ame dešimtmetyje. 1883 m. lapkričio 19 d. nepilnamečių koloniją nusprendė įsteigti ir Vilniaus miesto Dūma. Prie kolonijos, skirtos berniukams, įkūrimo daug prisidėjo teismo institucijų ir kalėjimų vadovai. Be to, jie vykdė ir teisminę reformą. Tačiau labdaringų aukų rinkimas užtruko ir kolonija buvo atidaryta tik 1890 m. rugsėjo 26 d. Čia vaikai buvo mokomi rašto ir amatų, jie turėjo laikytis dienotvarkės.
Dideli reikalavimai buvo keliami kolonijos darbuotojams. “Nurodymų darbuotojams” turinys pranoksta visus kitus to meto panašaus pobūdžio dokumentus.
Vilniaus gubernijoje buvo imtasi ir kitų kovos su nepilnamečių nusikalstamumu priemonių, tačiau jas įgyvendinti sutrukdė karai.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6605b542c1190

Skyrius
Mokslo straipsnis