##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Aušra Stepanovienė Rasa Dobržinskienė

Abstract

Tautinis tapatumas paprastai grindžiamas tam tikrais bruožais, kuriuos turėdamas individas gali suvokti savo tautinį tapatumą. Be kultūros, papročių, tradicijų, apibrėžtos teritorijos, bendros istorijos ir kt., kalba yra stiprus individo susitapatinimo su tam tikra tautine grupe pagrindas. Statutiniai pareigūnai (policijos pareigūnai, valstybės sienos apsaugos pareigūnai, kariai) taip pat yra atitinkamai siejami su tautiniu identitetu, nes jie atlieka tiek tautos saugojimo funkciją, tiek reprezentuoja šalį kaip tam tikros tautos teritoriją.

Atlikus būsimų statutinių pareigūnų apklausą, sužinota, su kuo jie sieja tautinį tapatumą ir gimtąją kalbą, kokią sąsają įžvelgia tarp gimtosios kalbos, tautinio tapatumo ir savo būsimos profesijos, bei kaip suvokia ir vertina dalykinės kalbos santykį su tautinio tapatumo ugdymu: daugelis respondentų tautinį tapatumą sieja su kalba, taip pat su papročiais, kultūra ir istorija; gimtoji kalba daugiausia siejama su istorija, taip pat su papročiais ir pilietybe. Nemaža dalis respondentų įvardijo bendrų sąsajų tarp gimtosios kalbos, tautino tapatumo ir savo būsimos profesijos. Dalykinės kalbos mokymasis vis dar
kai kurių studentų siejamas su gramatikos tobulinimu, tačiau nemaža dalis jų minėjo ir esant bendrumų tarp dalykinės kalbos ir tautinio tapatumo.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles