##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Danguolė Seniutienė

Abstract

Stiprinti Lietuvos nacionalinį saugumą yra aukščiausias Lietuvos vidaus ir užsienio politikos tikslas. Pagrindiniai nacionalinio saugumo objektai – žmogaus ir piliečio teisės, laisvės bei asmens saugumas; tautos puoselėjamos vertybės; jos teisės ir laisvos raidos sąlygos; valstybės nepriklausomybė; konstitucinė santvarka; valstybės teritorinis vientisumas; aplinka ir kultūros paveldas, grindžiami konstitucija, reguliuojami įstatymų ir kitų teisės aktų, kuriuos Lietuvos Respublika ratifikavusi arba prie kurių prisijungusi. Lietuva vykdo nacionalinio saugumo politiką besiremdama Konstitucijos 3 str., skelbiančiu, kad niekas negali varžyti ar riboti tautos suvereniteto, savintis visai tautai priklausančių teisių. Minėtą politiką reglamentuoja ir visa eilė kitų Lietuvos Respublikos Konstitucijos [1] straipsnių (1 str., 8 str., 94 str., 139 str. ir kiti). Bei Konstitucijos sudedamosios dalies 1992 m. birželio 8 d. Konstitucinio akto [2] nuostatos.

Nacionalinis saugumas turi būti suprantamas plačiąja prasme, atsižvelgiant ne tik į karinius, bet ir ekonominius, ekologinius, socialinius bei kitus aspektus. Lietuvos saugumas yra neatsiejama Europos bei globalaus saugumo dalis. Integracija į Europos ekonomines ir saugumo struktūras galima tik per aktyvų dalyvavimą tarptautinėse organizacijose.

Narystė Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje (NATO) ir Europos Sąjungoje (ES) traktuojama, kaip strateginis Lietuvos tikslas. O tai reiškia, kad vykdydamas įprastas užduotis, tarp jų ir visuomenės saugumo užtikrinimo srityje, pareigūnas turi atsižvelgti ir į kitų valstybių narių interesus, gerai išmanyti kaimyninių valstybių nacionalinę teisinę bazę, kadangi visa veikla kitos valstybės teritorijoje vyks pagal tos valstybės teisės aktais suteiktus veiklos įgaliojimus, o Europos Sąjunga grindžiama teisinės valstybės principu, Sąjungos veiklą reglamentuoja sutartys, kurias laisva valia ir demokratiškai pasirašo valstybės narės.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles