##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Danguolė Seniutienė

Abstract

Nacionalinė teisė kaip visuma skirta reguliuoti tam tikrus visuomeninius santykius ir tik tinkamai juos reguliuodama ji atlieka savo pagrindinę paskirtį. Nors teisės aktų kūrimas (teisėkūra) yra vienas iš pagrindinių teisinės valstybės bruožų bei ganėtinai sudėtingas procesas, kurio metu klaidos neleidžiamos, tačiau tiek dėl valstybės politinės, ekonominės raidos bei dėl visuomeninių santykių raidos (vieniems santykiams atsirandant kitiems sunykstant) atitinkamuose teisės aktuose galime aptikti prieštaravimų (kolizijų).

Atsižvelgiant į tai, kad valstybės sienos apsauga yra viena iš prioritetinių vykdomosios valdžios veiklos krypčių jai skiriamas atitinkamas dėmesys. Taip pat dėl sienos apsaugos politikos svarbos ir pobūdžio valstybės sienos apsaugą reglamentuoja ne tik nacionaliniai teisės aktai bet ir tarptautinės sutartys bei kiti tarptautiniai teisės aktai. Dėl teisės aktų gausos jų įvairovės bei nuolatinio keitimosi (nestabilumo) sudėtinga vienokį ar kitokį teisinį santykį reglamentuoti tinkamai, kad jis atitiktų visus teisės aktams keliamus reikalavimus. Tad giliau panagrinėję vienokią ar kitokią sferą reglamentuojančius teisės aktus, juose galime aptikti vienokių ar kitokių netikslumų, neatitikimų ar prieštaravimų kitiems teisės aktams.

Šiame straipsnyje bus bandoma panagrinėti kai kuriuos teisės aktus reglamentuojančius valstybės sienos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (toliau VSAT) veiklą bei atskleisti juose aptiktus prieštaravimus, neatitikimus kitiems teisės aktams (kolizijas).

Darbo tikslas - vadovaujantis lyginamuoju ir analizės metodu nustatyti (aptikti) valstybės sienos apsaugą reglamentuojančiuose teisės aktuose kolizijas, bei pabandyti pasiūlyti racionalių jų sprendimo metodų bei variantų.

Rašant darbą remtasi literatūra, kurios sąrašą pagrinde sudaro teisės aktai tiek tarptautiniai, tiek nacionaliniai, reglamentuojantys valstybės sienos apsaugą bei VSAT veiklą.

 

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles