##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Vytautas Šlapkauskas

Abstract

Viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo ryšio diskurso imtis verčia trys persipynę globalūs procesai: 1) informacinės civilizacijos formavimasis, 2) virš nacionalinių politinių bendruomenių ir su jomis susijusių naujų tapatybių formavimasis; 3) globalizacijos plitimas. Šie globalūs procesai transformuoja visuomenės saugumo garantijas ir viešąją tvarką bei jos užtikrinimo galimybes.

Šio tyrimo tikslas – atskleisti objektyviai besiklostančias viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo ryšio gilumines transformacijas, kurias sukelia informacinės epochos pradžioje vyraujančių socialinių sąlygų ir naujų veiksnių konfliktas.

Viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo ir ryšio diskursas atskleidė:
1. Klasikinės socialinės tvarkos kaip individo ir bendruomenės saugumo formos esminį vaidmenį. Tik bendrų elgesio normų laikymosi procese susiformuoja visuomenė. Todėl yra tik tiek visuomenės, kiek funkcionali yra socialinė tvarka.
2. Liberaliąją viešąją tvarką kaip demokratijos ir rinkos sąveikos padarinį. Tačiau demokratijos ir rinkos sąveikos raidoje tai pat išryškėja, kad nacionalinė valstybė yra nepakankamas liberaliosios viešosios tvarkos funkcionalumo garantas.
3. Globalizacijos poveikį liberaliosios tvarkos garantams. Globalizacijos poveikyje silpnėja valstybės ir pilietinės visuomenės galios užtikrinti liberaliosios viešosios tvarkos funkcionalumą ir saugumą. Viešosios tvarkos reikalavimai vis dažniau tampa ne nacionalinės, o virš valstybinių subjektų konstravimo objektu. Todėl labai tikėtina, kad suaktualėjusios visuomenės saugumo užtikrinimo problemos bus sprendžiamos vis labiau orientuojantis į klasikinės socialinės tvarkos sampratą.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles